18 Temmuz 2011

Apple iOS 4.3.4 Yayınlandı

Geçen hafta Apple iPhone, iPad ve iPod Touch modelleri için yeni sürüm 4.3.4 iOS yazılım güncellemesini çıkardı. Bu güncellemenin en önemli nedeni yakın zamanda ortaya çıkmış olan PDF güvenlik açığı ve beraberinde ortaya çıkan jailbreak yönteminin çok kolay ve hızlı bir şekilde yazılımın kırılmasını sağlaması idi. Güvenlik yamaları dışında yeni bir özellik eklenmedi diyebiliriz.
Kısaca açıklamak gerekirse; iOS 4.3.3 ve altı sürümlerde bulunan bu PDF güvenlik açığı, Safari üzerinden tıkladığınız bir link aracılığı ile iPhone ve iPad'in üzerine kolayca ve uyarısız olarak istenilen yazılımın kurulabilmesine imkan tanıyor. Bunun sonuçları gerçekten tehlikeli olabilir.

Tabi yine aynı PDF güvenlik açığı sayesinde iOS v4.3.3 ve altı yazılımlara Jailbreak uygulayarak kırmak inanılmaz kolay bir hal alıyor. Jailbreakme yöntemi adını taşıyan bu yöntem ile nasıl jailbreak yapılacağını iPhone ve iPad 2 için daha önce anlatmıştım. Apple güncellemeyi çıkarıp bu yöntemi engelleyene kadar sanırım milyonlarca kişi Jailbreak yaptı bile.

Eğer sürüm 4.3.3 ve altı iOS yazılımı kullanıyorsanız ve Jailbreak yapma niyetiniz yok ise kesinlikle v4.3.4 'e güncellemenizi tavsiye ederim.

Fakat Jailbreakli (kırık) iOS kullanıyorsanız yukarıda bahsettiğim güvenlik açığını farklı bir yolla kapatmanız yararınıza olacaktır. Cydia üzerinde bulacağınız PDF Patcher 2 ile kendinizi sağlama alabilirsiniz.

Gelelim iOS sürüm 4.3.4 ile nelerin değiştiğine:

  • İzinsiz bir şekilde program sonlandırılmasına veya kod çalıştırılmasına olanak tanıyan PDF dosyalarının görüntülenmesi engelledi
  • Kullanıcı hesabı yetkileri ile çalışan kodların sistem öncelikleri kazanma ihtimali engellendi
  • İndirilmekte olan uygulamaların iptal edilmesi ve silinmesi özelliği tekrar eklendi
Apple'ın yukarıdaki şekilde yayınladığı 4.3.4 sürüm notları haricinde mevcut kalıcı (untethered) Jailbreak yöntemlerinin hepsi engellenmiş. Yani şu anda yeni iPhone almış birisi için (eğer sürüm 4.3.4 ile gelirse) kalıcı Jailbreak yapma şansı malesef bulunmuyor. Ve yakın zamanda yeni jailbreak çıkması da beklenmiyor. 

Jailbreak geliştirenler bir kaç ay içinde çıkacak yeni iOS 5.0 'a kadar Apple 'ın eline yeni koz vermemek için kapalı kapılar ardında çalışacak gibi görünüyorlar.   

3 yorum:

  1. ben bihata yapıp güncelledim iphonu umu 4.3.4 e geri alamıyorum lanet olsun gitti jail brake im :( yokmu bi çaresi

    YanıtlaSil
  2. untethered çıkmadımı hala

    YanıtlaSil
  3. Malesef çıkmadı. Untethered jailbreak artık iOS 5 ile beraber çıkacak.

    YanıtlaSil